Jabłkowy kurczak Cacciatore
Pyszne danie wymagające odrobinę więcej czasu, które później odwdzięcza się wyśmienitym smakiem przez długi czas.
Liczba porcji:
6-8
Czas przygotowania:
2h
Składniki
8-10 udek i podudzi z kurczaka (lub cały kurczak pocięty na kawałki), łącznie 1,5-2 kg
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 szklanki mąki pszennej
1-2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
4 ząbki czosnku
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
garść listków świeżej bazylii
100-150 ml Gęstego jabłka od Braci Sadowników
2 puszki pomidorów pelati
1 słoik oliwek kalamata bez pestek (180-200 g)
120-150 ml czerwonego wytrawnego wina
do przyprawienia: 1 łyżeczka kuminu, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka cukru
do podania: świeża bazylia, chrupiąca bagietka
Sposób przygotowania
Danie najłatwiej przygotować w żeliwnym lub żaroodpornym garnku, który powinien być dosyć spory (o pojemności 4,5-6 litrów), aby w trakcie gotowania móc co jakiś czas delikatnie przekładać mięso, by równomiernie się gotowało.
Udka nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i odstawiamy na chwilę.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, kroimy papryki w paski.
Rozgrzewamy odrobinę oleju w garnku i obsmażamy kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy z garnka.
Do tego samego garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę aż się zeszkli.
Dodajemy gałązkę rozmarynu, papryki i czosnek, całość smażymy 2-3 minuty.
Dodajemy Gęste jabłko i wino, gotujemy przez chwilę, aż płyny delikatnie odparują.
Dodajemy pomidory pelati i oliwki, przyprawiamy sos, dodajemy soli według uznania.
W garnku umieszczamy podsmażonego wcześniej kurczaka, podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut.
Na tym etapie danie można przygotować także w piekarniku. W tym celu należy rozgrzać piekarnik do 180 °C., wstawić potrawę i piec ją 60-90 minut pod przykryciem.
W obu przypadkach czas gotowania jest orientacyjny – należy gotować lub piec kurczaka tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Podajemy udekorowane świeżym rozmarynem i/lub bazylią i chrupiącym pieczywem.