Ładowanie

Jabłka na talerzu

Z jabłek można zrobić prawie wszystko. Tłoczymy, musujemy, przecieramy... a tym razem pieczemy i gotujemy!

Zaraz po zbiorach zawsze świętujemy, bo to dla nas szczególnie ważny okres w ciągu roku. To takie zwieńczenie pracy sadownika. I tym razem postanoiwliśmy świętować, ale w wyjątkowym towarzystwie. Razem z Elizą Mórawską-Kmitą, autorką kulinarnego bloga White Plate serwujemy jabłka na talerzu.

Uwielbiamy zapach szarlotki, ale Eliza ma więcej pomysłów na jabłka...

Przekonajcie się sami, bo będziemy się z Wami dzielić niebanalnymi przepisami na słodkości, ale i wytrawne dania czy... drinki!

Jabłkowy kurczak Cacciatore

Pyszne danie wymagające odrobinę więcej czasu, które później odwdzięcza się wyśmienitym smakiem przez długi czas.

Liczba porcji:

6-8

Czas przygotowania:

2h

Składniki
  • 8-10 udek i podudzi z kurczaka (lub cały kurczak pocięty na kawałki), łącznie 1,5-2 kg

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1-2 łyżki oleju roślinnego

  • 1 cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 1 żółta papryka

  • 4 ząbki czosnku

  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

  • garść listków świeżej bazylii

  • 100-150 ml Gęstego jabłka od Braci Sadowników

  • 2 puszki pomidorów pelati

  • 1 słoik oliwek kalamata bez pestek (180-200 g)

  • 120-150 ml czerwonego wytrawnego wina

  • do przyprawienia: 1 łyżeczka kuminu, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka cukru

  • do podania: świeża bazylia, chrupiąca bagietka

Sposób przygotowania

Danie najłatwiej przygotować w żeliwnym lub żaroodpornym garnku, który powinien być dosyć spory (o pojemności 4,5-6 litrów), aby w trakcie gotowania móc co jakiś czas delikatnie przekładać mięso, by równomiernie się gotowało.

Udka nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i odstawiamy na chwilę.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, kroimy papryki w paski.

Rozgrzewamy odrobinę oleju w garnku i obsmażamy kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy z garnka.

Do tego samego garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę aż się zeszkli.

Dodajemy gałązkę rozmarynu, papryki i czosnek, całość smażymy 2-3 minuty.

Dodajemy Gęste jabłko i  wino, gotujemy przez chwilę, aż płyny delikatnie odparują.

Dodajemy pomidory pelati i oliwki, przyprawiamy sos, dodajemy soli według uznania.

W garnku umieszczamy podsmażonego wcześniej kurczaka, podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut.

Na tym etapie danie można przygotować także w piekarniku. W tym celu należy rozgrzać piekarnik do 180 °C., wstawić potrawę i piec ją 60-90 minut pod przykryciem.

W obu przypadkach czas gotowania jest orientacyjny – należy gotować lub piec kurczaka tak długo, aż mięso będzie miękkie.

Podajemy udekorowane świeżym rozmarynem i/lub bazylią i chrupiącym pieczywem.

 

 

Pobierz przepis

Herbaciane ciasto

Wilgotne ciasto, w którym słodycz daktyli i Tartego jabłka łączą się idealnie z aromatem herbaty. Smakuje wspaniale zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień do porannej kawy.

Liczba porcji:

8-10

Czas przygotowania:

90 minut

Składniki
  • 200 g miękkich daktyli bez pestek

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 180 ml ostudzonej herbaty Earl Grey (zaparzone z 2 łyżeczek suszu)

  • 1 słoiczek Tartego jabłka od Braci Sadowników (mus i płatki)

  • 180 g mąki pszennej

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g brązowego cukru trzcinowego

  • 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)

  • 1 cukier waniliowy

  • 4 jajka

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 160°C.

Siekamy daktyle, łączymy je z sodą i herbatą, pozostawiamy w misce na 10 minut.

Następnie miksujemy na gładkie puree i odstawiamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę i cukier. Dodajemy masło, wanilię, jajka, Tarte jabłko (mus i płatki) i dokładnie mieszamy łyżką (nie miksujemy). Jeśli ciasto jest zbyt płynne, należy dodać 20 g mąki.

Dużą keksówkę (np. o długości 30 cm) lub formę na muffinki smarujemy masłem, obsypujemy mąką.

Wlewamy ciasto do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut.

Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzamy czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka (jeśli patyczek wbity w ciasto jest po wyjęciu suchy to znak, że ciasto jest gotowe).

Po wyjęciu z piekarnika należy pozostawić ciasto do ostygnięcia.

Ciasto można także przygotować używając dwóch słoiczków Tartego jabłka (wówczas należy zwiększyć ilość mąki o około 20-30 g).

Pobierz przepis

Puszyste naleśniki z jabłkami i solonym karmelem

Miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach - po prostu doskonałe! Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek, którym mile zaskoczysz bliską osobę.

Liczba porcji:

4

Czas przygotowania:

30 minut

Składniki na naleśniki:
  • 2 jajka

  • 150 g maślanki

  • 100 -150 ml Tłoczonego jabłka od Braci Sadowników

  • 100 g mąki pszennej

  • 1 płaska łyżka cukru pudru

Składniki na karmel:
  • 4 łyżki białego cukru

  • 2 łyżki śmietany 36%

  • ½ łyżeczki soli morskiej

  • ½ łyżki masła

  • świeży rozmaryn do dekoracji

Składniki na karmelizowane jabłka:
  • 2-3 jabłka od Braci Sadowników

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka masła

  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Naleśniki:

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, odstawiamy.

Żółtka łączymy z maślanką i Tłoczonym jabłkiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy (nie miksujemy).

Następnie ostrożnie dodajemy pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście możliwie delikatnie, dzięki czemu naleśniki będą puszyste.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego. Rozprowadzamy 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony.

Karmel:

Na patelni rozpuszczamy cukier mieszając, by się nie spalił.

Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy. Dodajemy masło.

Kiedy lekko przestygnie, polewamy nim naleśniki. Wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem.

Jabłka:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.

Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło, szczyptę soli i poczekamy aż się skarmelizuje. Na początku nie mieszamy, zaczynamy mieszać, kiedy cukier zacznie się topić.

Dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Podajemy gorące, razem z naleśnikami.

Pobierz przepis

Gin w sadzie

Orzeźwiające połączenie naturalnej słodyczy jabłek i wytrawności ginu.

Liczba porcji:

1

Czas przygotowania:

5 minut

Składniki:
  • 40 ml ginu

  • 100 ml Musującego jabłka

  • 50 ml toniku

  • 1-3 plasterki jabłka

  • Kostki lodu

  • Gałązka rozmarynu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wrzucamy lód do szklanki.

Wlewamy gin, Musujące jabłko oraz tonik.

Dekorujemy plasterkami jabłka oraz świeżym rozmarynem.

Podajemy i smakujemy z przyjaciółmi.

Pobierz przepis

Piernik z jabłkami

Świąteczna wariacja klasycznego piernika z nutą Grzanego Jabłka.

Liczba porcji:

8

Czas przygotowania:

> 60 minut

Składniki na jabłka:
  • 2 łyżki masła

  • 3 łyżki brązowego cukru

  • 2 duże jabłka, obrane i pokrojone najpierw na ćwiartki, a następnie na ósemki

Składniki na piernik:
  • 140 g miękkiego masła

  • 100 g brązowego cukru

  • 1 jajko

  • 100 – 150 ml Grzanego Jabłka od Braci Sadowników

  • 2 łyżki miodu

  • 250 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pozwalamy, żeby masa się skarmelizowała.

Układamy jabłka i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy patelnię. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C.

W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Miksujemy, aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy jajko i miksujemy jeszcze przez chwilę.

W osobnej miseczce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, przyprawę do piernika i sól.

Cały czas miksując, dodajemy na zmianę suche składniki oraz „Grzane Jabłko” wymieszane z miodem.

Masa powinna konsystencją przypominać gęstą śmietanę, dlatego płynne składniki dodajemy stopniowo.

Masę wlewamy na jabłka na patelni i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy około 40 minut (lub nieco dłużej – czas pieczenia zależy między innymi od tego, jak bardzo soczyste są jabłka, jakiego rodzaju patelni używamy itp).

Jeśli nie mamy patelni, przygotowane wcześniej jabłka możemy przełożyć do tortownicy o średnicy 22-25 cm i na to wlać ciasto.

Możemy też wlać ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułożyć plasterki jabłek (bez wcześniejszego karmelizowania ich), posypać je cukrem, cynamonem i ułożyć kilka plasterków masła.

Po upieczeniu (jeśli korzystamy z patelni), ciasto należy odstawić na 5-10 minut, a następnie ułożyć na patelni talerz i jednym ruchem odwrócić piernik „do góry nogami”.

Pobierz przepis

Tartiflette z jabłkami

Tradycyjna, rozgrzewająca zapiekanka ziemniaczana z francuskich Alp z jabłkowym twistem.

Liczba porcji:

8

Czas przygotowania:

> 60 minut

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków, cieniutko pokrojonych w plasterki

  • 2-3 jabłka Gala od Braci Sadowników plus 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 300 g niewędzonego boczku, drobno pokrojonego

  • 2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki

  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone

  • 350 g sera typu Camembert

  • 600 ml śmietanki 30 lub 36%

  • 100 ml białego wina

  • 1 łyżka masła do posmarowania formy do pieczenia

  • pikle, kiełbaski - do podania

Sposób przygotowania

Śmietankę mieszamy z winem, dodajemy pieprz.

Jeśli używamy starych ziemniaków, to najpierw plasterki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty.

Wyjmujemy, odcedzamy i przekładamy na papierowy ręcznik. Jeśli używamy młodych ziemniaków, pomijamy etap z ich blanszowaniem.

Jabłka kroimy w cienkie plasterki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Boczek smażymy na patelni. Następnie odkładamy go na talerz i zostawiamy tłuszcz.

Wrzucamy na patelnię cebulę i podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy jeszcze czosnek i smażymy przez kolejną minutę.

Na koniec ponownie dokładamy odstawiony wcześniej na talerz boczek.

Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wypełniamy ziemniakami i jabłkami.

Na wierzchu układamy boczek, kładziemy plastry sera. Posypujemy pieprzem, solą. Potem znowu warstwa ziemniaków itd.

Zalewamy wszystko śmietanką z winem.

Pieczemy ok. 1-1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od tego, jak szybko ziemniaki będą miękkie. Sprawdzamy po godzinie i w razie konieczności dopiekamy nieco dłużej.

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika na około kwadrans przed podaniem. Świetnie smakuje z piklami, kiełbaskami, czy sałatką.

Pobierz przepis

Kolejny przepis za

  • Dni
  • Godzin
  • Minut
  • Sekund

W oczekiwaniu na pomysły Elizy na dania z jabłek, prezentujemy Wam nasz mini przewodnik po różnych odmianach tych owoców. Przecież nie każde jabłko jest takie same! Sprawdźcie i zainspirujcie się!

Gala

Ta odmiana ma duże kuliste owoce, pokryte zielonożółtą gładką skórką z ciemnopomarańczowym, marmurkowym rumieńcem. Wyróżnia ją wyjątkowy słodko-kwaśny smak oraz soczysty, jędrny miąższ. Świetnie nadaje się jako świeża przekąska, ale również jako farsz do naleśników i dodatek do wytrawnych dań.

  • kształt / KULISTO-STOżKOWATY, STOżKOWATY
  • kolor / ZłOCISTOżółTY Z JASKRAWOCZERWONYM RUMIEńCEM
  • miąższ / KULISTO-STOżKOWATY, STOżKOWATY
  • smak / SłODKI

Idared

Idared to odmiana, która charakteryzuje się średniej wielkości owocami. Są zielono-żółte, a ich skórka, pokryta czerwonymi rumieńcami, bardzo ładnie się błyszczy. Lubimy Idareda za jego kwaśny smak, ale też soczystość i jędrność. Polecamy tę odmianę szczególnie do przetworów i szarlotki!

  • kształt / KULISTY
  • kolor / ZIELONY Z JASNOCZERWONYM RUMIEńCEM
  • miąższ / KULISTY
  • smak / KWASKOWATY

Red Jonaprince

Cechą charakterystyczną jabłka Red Jonaprince jest wyjątkowo głębokie czerwone wybarwienie. Wpływa to na jego niezwykle apetyczny wygląd. Owoce tej odmiany, ze względu na ścisły, drobnoziarnisty miąższ, zachowują długą przydatność do spożycia. Świetnie pasują do kaczki i dziczyzny oraz ciast, naleśników czy racuchów.

  • kształt / KULISTO-STOżKOWATY
  • kolor / ZIELONO-żółTY LUB żółTY Z CIEMNOCZERWONYM RUMIEńCEM
  • miąższ / KULISTO-STOżKOWATY
  • smak / SłODKO-KWAśNY

Szampion

Jabłko Szampion jest wyjątkowo delikatne i kruche, ale ma również wyrazisty, jabłkowy aromat. Jest słodkie i jednocześnie lekko kwaśne. Ta odmiana jest jedną z najbardziej znanych i lubianych w naszym kraju. Doskonale nadaje się do spożycia jako owoc deserowy, ale też do wypieków oraz przetworów.

  • kształt / KULISTO-STOżKOWATY
  • kolor / ZIELONO-żółTY LUB żółTY Z CIEMNOCZERWONYM RUMIEńCEM
  • miąższ / KULISTO-STOżKOWATY
  • smak / SłODKO-KWAśNY

konkurs

ZAKOŃCZONY

Jak wiecie z jabłek można zrobić wiele pyszności! My kochamy gotować i wykorzystywać nasze produkty w kuchni, więc chcemy Was zachęcić do tego samego! Pokażcie nam swoje pomysły na… świąteczne danie z wykorzystaniem Grzanego Jabłka.

Dla autorów 30 prac, które najbardziej nas zachwycą kreatywnością, mamy książki „Słodkie” Elizy Mórawskiej-Kmity z @whiteplatecom wraz z zestawem Grzanego Jabłka, a najlepsze zwycięskie
zdjęcie dodatkowo nagrodzimy nieodłącznym kuchennym pomocnikiem – niezawodnym robotem KitchenAid Artisan 5.

Jak wziąć udział w konkursie? Wystarczy umieścić zdjęcie przygotowanego przez siebie dania, wypieku lub napoju, wykorzystującego Grzane Jabłko na swoim Instagramie, dodać hashtag #gotujezbracmi i oznaczyć nasz profil!

Na Wasze kulinarne świąteczne inspiracje czekamy do 31 grudnia 2021 r., do godziny 23:59.

Regulamin konkursu